Sidevisninger i alt

Symptomer:

Er du blevet syg efter en influenza lign. sygdom som du ikke er kommet dig efter? Er du blevet bidt af en flåt tidligere, men du er ikke kommet dig på trods af antibiotika behandling? Har du fået diagnoser man ikke kender nogen egentligt årsag til, gigtlidelser, neurologiske, autoimmune el. psykiatriske og/eller ved lægerne bare ikke hvad du fejler ?

Så kunne der være risiko for at du har Lyme Borreliose, en alvorlig ofte snigende sygdom hvor immunforsvaret ikke længere fungere optimalt. Læs evt. mere om: Lyme Borreliose


Her under ses en symptom liste men på grund af de mange forskellige symptomer der kan opstå er det ikke til at nævne dem alle. Det er en fremragende guide på trods af det. Du kunne evt. udskrive listen og derefter tage en kuglepen og krydse dine symptomer af, det vil kunne hjælpe dig med at blive bedre klædt på, når du efterfølgende skal til din læge og forklare din mulige mistanke.

Muskel og Led:
Vandrende smerter og/eller hævelse og/eller ømhed
Stivhed i led, ryg, nakke
Muskelsmerter og/eller kramper
Knoglesmerter
Tung følelse i en eller flere lemmer

Neurologiske:
Rystelser eller uforklarlig citren (især om natten)
Brændende eller stikkende fornemmelser i kroppen
Svaghed eller delvis lammelse/slagtilfælde-lignende symptomer
Tryk i hovedet
Følelsesløshed i kroppen, prikkende, nålestik
Dårlig balance, svimmelhed, gangbesvær
Øget køresyge
Uklarhed, ørhed
Pludselige ryk i fingre eller hele lemmer
Smerter i rygsøjlen

Generel velbefindende:
Uforklarlig vægtøgning, eller tab
Ekstrem træthed
Hævede kirtler
Uforklarlig feber (høj eller lav temperatur)
Continual infektioner (sinus, nyrer, øjne, osv.)
Symptomer synes at ændre sig, kommer og går
Smerter vandrer (bevæger sig) på forskellige kropsdele
Tidligt, oplevede en "influenza-lignende" sygdom, hvorefter du har ikke siden følt dig rask. (Hvis det var mildt, kan du ikke engang huske det.)

Øjne/Syn:
Dobbelt, sløret eller tåget syn
Flydende pletter
Smerter i / bag øjnene eller hævelser omkring øjnene
Over lysfølsomhed
Blinkende lys
Optisk neuritis

Ører/hørelsen:
Nedsat hørelse på det ene eller begge ører
Summende eller klikke lyde i ørerne
Smerter i ører eller lydfølsomhed
Ringen i den ene eller begge ører
Tryk eller følelse af fyld i ørerne

Fordøjelse og Mave/Tarm System:
Diarré, irritabel tyktarm
Forstoppelse
Irritabel blære (problemer med at begynde og/el stoppe)
Hyppig vandladning, der ikke er normal
Maveproblemer (kvalme og/eller smerter)

Åndedræts-og kredsløbssystemet:
Åndenød, hoste
Brystsmerter eller ribbens ømhed
Nattesved eller uforklarlig kuldegysninger
Hjertebanken eller ekstra slag
Hjerte blokering (AV Blok)

Psykisk velbefindende:
Humørsvingninger, irritabilitet, vrede
Usædvanlige depression
Desorientering (få eller have følelse af fortabelse)
Følelse, som hvis du mister dit sind
Over emotionelle reaktioner, græder let
For meget søvn, eller søvnløshed
Svært ved at falde i søvn/eller manglende i søvn

Mental Kabasitet:
Hukommelsestab (kort eller lang sigt)
Forvirring, besvær med at tænke, hjerne tåge
Koncentrationsbesvær og/eller læsning
At gå til det forkerte sted
Tale vanskeligheder (sløret eller langsom)
Stammen tale
Glemmer, hvordan du udfører enkle opgaver

Hoved, Ansigt og Hals:
Uforklarlig hårtab
Hovedpine, mild eller svær
Trækninger i ansigtet eller andre muskler
Ansigtslammelse (Bells parese)
Prikken over næsen, kinden eller ansigt
Stive eller smertefulde nakke eller knirkende
Kæbe smerter eller stivhed
TMJ - pludseligt indsættende, kæbe spasmer
Ondt i halsen, hæshed
Tab af smagssans
Synkebesvær, hals spasmer

Kvinder:
Uforklarlig menstruationssmerter, uregelmæssighed
Uforklarlig bryst smerter, udflåd og/eller smerte ved vandladning.

Mænd:
Testikel og/eller bækkensmerter.


Mere om symptomerne:
Der kan som vist være et utal af symptomer, som kan være meget forskelligt fra den ene patient til den anden, og fra hvor alvorligt denne er ramt og hvor Borrelia spirokæterne har slået sig ned. De fleste oplever det som en vedvarende og kronisk influenzatilstand som svinger i grad og styrke med en voldsom træthed, udmattelse både fysisk og mentalt, ondt i hovedet og smerter som kan opleves som pine, prikkende, jagende og vandrende i forskellige dele af kroppens muskler, led, væv og hud. Dette kan være over dage el. timer og i perioder være mildere, så der kan opstå et håb om nu er det måske gået væk.. men mange flere og andre ubehagelige symptomer kan komme til med tiden, efterhånden som den enkelte patient ikke kommer i en behandling.

Symptomskema på engelsk med flere af de mulige co. infektioner. Det kan dog være svært at skelne imellem symptomerne, især da der ofte er flere på samme tid. Men alligevel et fingerpeg i retning af hvad man kunne være blevet syg af: Lyme disease & co. infections
Her ovenfor ses eksempler på Erythema Migrans (Bulls Eye Rash). Mærket kan sagtens være større, tydeligere eller mindre, men uanset viser dette at der er overført smitte og en behandling bør sættes ind så hurtigt som muligt! Se flere eksempler her: Erythema Migrans

Lyme FAKTA (oversat fra engelsk med google):
  • 1. Du behøver ikke at huske et bid eller have haft udslæt for at kunne have Lyme Borreliose. Mindre end 50% af mennesker med Lyme gør.
  • 2. Flåten, som er en blodmide, der ses smitte med Lyme kan være meget lille og deres nymfer er næsten mikroskopiske. Flåter er set aktive fra mindre end 5 gr. og derover. Dette kan derfor være et problem året rundt.
  • 3. Du behøver ikke at opleve alle disse symptomer for at have Borreliose. Det er også typisk for mange af disse symptomer at de kommer og går eller opstår en gang og aldrig igen og især i stedet forandre sig.
  • 4. Det er muligt at have Lyme Borreliose og have en negativ test resultat. Efter Borrelia spirokæterne indtager dit system, kan det trigge dit immunsystem til ikke længere producere antistoffer til at bekæmpe det, dermed et negativt testresultat. Der er også andre talrige faktorer der kan påvirke resultaterne. (Google: Borreliose negative testresultater.)
  • 5. Lyme bakterierne skjuler sig i spinalvæske, knogler, sener, muskler og nervefibre og væv og er i mange tilfælde ikke "flydende" rundt i blodbanen, hvor de ellers skulle kunne samles op på en test. Borrelia er en "fætter" til spirokæterne der giver Syfilis  og men Lyme disease er meget vanskeligere at behandle end Syfilis.
  • 6. Der behøves en Lyme specialist til at diagnosticere, teste og behandle Lyme Borreliose og nogen af ​​dens tilknyttede co-infektioner. At finde én sådan, se mere under behandlings muligheder i Danmark: Behandling el. på LymeNet og/eller ILADS, hvis du har mulighed for at tage til USA, for at få hjælpen der. Lyme specialister kræver ikke en henvisning.

BEMÆRK: Alle kan have nogle af symptomerne der vises på denne liste, men dette betyder dog ikke at han/hun har Borreliose. Men har man mange af symptomerne ovenfor og især hvis disse flytter rundt, kommer og går og forandre sig over tid og ydermere med med en månedlig opblussen, så bør man dog overveje om det kunne være det. Se mere via linket Patient Historier og The Great Imitator.

Obs: Video optagelse med Dr. Joe Burrascano som fortæller om symptomer og hans erfaring igennem de mange år han har arbejdet for Lyme patienterne i USA. (Obs. Der er lidt lyd problemer, men kun i begyndelsen) 
Lyme Disease Conferences - Joseph J. Burrascano, Jr., MD


* Zoonosis = Dyreoverførte sygdomme.